Letnja torta u čast letu koje odlazi...


Letnja torta (by Maja)

POTREBNO:

Dobra volja, malo vremena, osnovni sastojci koji se mogu naći u skoro svakom domaćinstvu i dragi ljudi kojima ćete servirati po završetku…
80gr. brašna
1 kašičica praška za pecivo
140gr. kristal šećera
1 kašičica vanilin šećera
2 kašike hladne vode
2 kašike kakao praha
3 jaja (bolje odmah osigurajte 4 komada jer verovatno će vam jedno ispasti sa radnog dela, raspašće se žumance i tome slično...)
1 kesica pudinga od vanile (o ukusima se ne raspravlja te možete biti i kreativni)
1 kesica šlag – krema (ukus/aroma opet vanila, nisam sigurna da li postoje druge arome)
60 gr omekšalog margarina (u nedostatku stonog neslanog margarina stavite margarin koji mažete na hleb, već je omekšan)
Red-dva čokolade za kuvanje (potrebno je samo ako ćete preliti tortu – dekorisati) ili neki drugi dekor (na primer sezonsko voće)

p.s. Obavezno obratite pažnju na razliku između kašike i kašičice! Mada je meni danas uspelo i upotrebom samo kašičice... :)

PRIPREMA:

FIL: Skuvate prema uputstvu sa kesice puding, ako je moguće bez grudvica i ostavite da se ohladi. Zatim umutite šlag krem i stavite ga u frižider da čeka. Margarin izvadite iz frižidera, odmerite 60 grama i ostavite na sobnoj temperaturi poklopljenog.
Uključite rernu da se greje na maksimumu, ali pre toga obavezno proveritte da nije nešto ostalo u njoj. Da, i žice treba izvaditi koje su višak (koje nećete koristiti prilikom ovog pečenja). Posle je previše vrelo da ih vadite... Saznala na teži način, naravno.


KORA: Odvojite žumanca od belanca. Ukupno treba da bude 3 žumanca i 3 belanca odvojenih kao da se ne poznaju. Tri žumanca umutite sa 140 grama kristal šećera, jednom kašičicom vanilin šećera i maaaaalo soli. Kada se to lepo sjedini (pod time se podrazumeva da kristal šećer nije vidljiv ili je bar ujednačen sa žumancima koji su posvetleli, da ne kažem pobeleli jer pravu belu boju nikada nećete dobiti ma koliko mučili ta žumanca). Onda im dodajte društvo sačinjeno od: 2 kašike hladne vode (česmovače koja je na kratko bila u frizu), 80 grama brašna, 1 kašičica praška za pecivo i 2 kašike kakao praha.
Tri belanca umutite u drugoj posudi u čvrstu smesu koja kada okrenete tu posudu naopako neće da mrda nikuda. Polako špatulom (gumena alatka kojom obično nanosite fil na tortu) upoznajte umućena belanca i prethodnu smesu a potom ih dobro udružite mikserom. Oni se ipak voleee, pa bili su zajedno od rođenja (mislim naravno na žumanca i belanca)...

PEČENJE: Pošto je rerna već zagrejana, dno pleha u kome ćete peći presvucite papirom za pečenje i u njega ulijte  novonastalu smesu. Smanjite rernu na 1800C i pleh ubacite u vrelu rernu, obratite posebnu pažnju da je rerna vrela a to znači i da su vrata rerne vrela i žica na koju ćete staviti opuštajuće hladan pleh je vrela, dakle ne dodirujte ništa sem pleha i ne oslanjajte se na bilo šta dok to radite. Znam da ne presađujete nekome srce ali ipak budite oprezni!
Motrite na vaše malo blago da ne zagori. Odprilike bi trebalo oko 10-15min da se kora ispeče. Poželjno bi bilo da imate malo veći pleh da bi kora bila što tanja, ali vremenom ćete naći najbolje rešenje. Ipak mora da se više puta napraviti nešto kako biste ga usavršili, a verujem i da dragi ljudi koji će probati neće imati ništa protiv da se usavršavate.
Kada se ispeče, koru izvadite iz pleha i prenesite na mokru krpu, sa sve papirom za pečenje. Umotajte u rolat pa u vlažnu krpu. Ostavite da stoji tako na radnom delu. Ako je neophodno ostavite i poruku u blizini da neko slučanjo ne pojede. 

NATRAG NA FIL: Pošto je prošlo neko vreme u radu drugih aktivnosti, puding se ohladio i spreman je da ga pomešamo sa šlag kremom i omekšalim margarinom. Naravno mutite ih mikserom dok se margarin ne izgubi. Gotov fil stavite u frižider da se hladi a vi možete da se spremite za dolazak gostiju. 

SERVIRANJE: Gosti su stigli i vi na kratko odlazite do kuhinje kako biste izneli letnji desert. Isecite rolat na komade širine od  približno 5cm i stavite ih vertikalno u pripremljene činijice. Izvadite fil iz frižidera i nafilujte sredinu (rupu koja se formirala unutar rolata savijanjem kore) količinski po želji. Svaku činijicu ukrasite po sopstvenom nahođenju i trenutku kreativnosti koja vas obuzme. Na slikama su prikazane seckane nektarine, a danas sam šarala topljenom čokoladom...

Serviratje i uživajte u laganom ukusu koji se topi u ustima i rashlađuje na vrućinama.



Za ceo recept u pdf-u možete me kontaktirati na mail.