Okviri









Piše: Bojana Draganić

            Zatvorenost, ograničenost. Da li su to stvari koje su nam nametnute ili smo ih mi sami stvorili? Stiče li se to rođenjem, vaspitanjem ili samo- inicijativno?


            Uče vas da se neke stvari moraju raditi na određene načine, ne zato što žele loše, oni žele najbolje za vas, već zato što je i njima samima to nametnuto i usađeno. Za njih je to normalan, realan, život i zato se trude da u njemu žive najbolje što umiju. Greška leži u suštini! To nije realan život, to je nametnuti okvir. Nemojte živjeti po tuđim mjerilima. Nemojte pratiti tuđa pravila. Svi mi imamo svoj put, svoj zadatak na ovoj Zemlji. Moj je drugačiji od tvog, pa kako onda možemo hodati po istom tragu? To je obmana.

            Postoje, naravno, trenuci u kojima možemo da odaberemo. Oni su ključni. Šta ćemo odabrati zavisi od repera koji koristimo. Ako nam je reper naše srce, intuicija i osjećaj koji nas vodi, odabraćemo pravi put. Ako nam je reper, pak naš razum i norme koje su nam usađene, upašćemo u šablon.
            Čovjek dobije i drugu priliku, još jednu mogućnost da bira i spase se. Tada će izabrati pravi put samo ako je tokom prethodnog slušao, pazio i gledao.

            Ako na svom putu, za koji ni ne znate da su vam ga drugi odabrali, osjetite stegu, ograničenje, bježite! Srušite taj čelični okvir i oslobodite svoj duh. Bitno je da znate da ništa od svega toga ne možete i ne smijete uraditi bez vjere u sebe, jer ćete se izgubiti ili ćete okvire privremeno i prividno odbaciti a posle im se vratiti, vjerovatno nesvjesno, jer je u njima sigurnije. 

Zato pronađite svoju vjeru. Osjetite je! Udišite je svakoga dana punim plućima. Neka ona bude vazduh koji vas čini živim, neka ona bude vaša misao, neka ona postane vi, vaše biće. Pustite je da vas vodi. Tako ćete otkriti i spoznati sebe. Tako ćete osloboditi svoj duh svih stega, bilo urođenih, bilo stečenih i živjećete. Vaš duh će živjeti i sve će biti moguće. Vi ste krojači svoje sudbine i niko drugi...

0 Comments