Kanelone sa šunkom

Posle današnjeg velikog čišćenja verovatno vam neće biti do kuvanja. Zato predlažem da napravite kanelone sa šunkom. Obećala sam vam davno taj recept, ali nikako da slikam dok pravim... Nisu ni sada slike nešto specijalno lepo ispale, ali biće dobre za ono što vam želim pokazati.

Kanelone s šunkom

Spremne za pečenje
 
Potrebno:

oko 500gr praška Šunka isečena na šnitove
oko 1kg Kačkavalja u komadu (ili isečen na jako tanke šnitove)
1-2 pakovanja Kora za lazanje
1litar neutralna Pavlaka za kuvanje
Nekoliko vatrostalnih činija ili zemljanih posuda za đuveč

Priprema:

Postavite jednu koru na radni sto, pa na nju postavite tanko sečenu šunku u jednom sloju. Preko nje postavite tanke šnitove kačkavalja. Urolajte u rolnicu (veću ili manju po želji) i postavite u posudu. Taj postupak ponovite onoliko puta koliko imate sastojaka (logično, zar ne?). Prelijte ih sa neutralnom pavlakom tako da bude minimalno do polovine visine rolnica, a možete ih i preliti do vrha. Ionako kada napravite i probate posle ćete sami korigovati recept, kao što to obično biva sa svim receptima. Zagrejte rernu na 180 stepeni i u ugrejanu stavite što više posuda možete (ili jednu po jednu). Pazite na njih, jer tačno vreme pečenja ne postoji. Svako ima drugačiju rernu. Kod mene se ispeče za 10-15min. Ono po čemu ćete prepoznati da li je gotovo je pavlaka. Kada ona poprimi zlatastu boju, onda je gotovo. Pavlaka neće dozvoliti da izgori testo, i zato je važno da prelijemo preko rolnica i ne propustimo neki deo da ne bi posle zagorelo.
Još jedan savet. Primetila sam pri prvom pravljenju da dok motam rolnicu sadržaj iz nje "beži" napolje. Da biste to izbegli, šunku odmaknite odprilike 1cm od kraja kore. Kačkavalj neka je prati. Kada savijate koru sa punjenjem ono će se pomaći ka kraju ali neće izaći napolje. 
Bitno, najbolje je jesti toplo. Pošto se ovo jako brzo hladi, pripremite ga bar pola sata pre nego što planirate ručak/večeru.
Možete dodati origano u pavlaku pre pečenja ili posle, a kečap odozgo po vađenju iz rerne kao dekor. Lični izbor.
Ako želite da osetite kako to treba da ima ukus, idite do Stepenica. Kada sam prvi put probala oduševila sam se. zbog jednostavnosti spremanja, pokušala sam napraviti u svojoj kuhinji. Uspelo mi je iz prve! :) Još uvek sam ponosna na to, ali psssstt...

Recept u slikama:
Potrebni sastojci

Postavljanje šunke

Kačkavalj u tankim šnitovima, ručno sečen

Obratite pažnju na 1cm, ostavljen na kraju kore prazan

Savijanje u rolnicu

Smeštanje gotovih rolnica u posudu za pečenje


Prelivene neutralnom pavlakom u vatrostalnoj posudi
Na žalost nema slike kada je izašlo iz rerne jer sam morala brzo da serviram, a istom brzinom je i nestalo u stomacima mojih gostiju... Ali biće... 
A sada vam želim prijatan obrok! 

Uživajte i napišite mi kako je ispalo, da li vam se sviđa? Čekam utiske :)

0 Comments