Brat Če i društvene igre

Od kada je naš dragi prijatelj Marko napustio konobarsko mesto u Crnoj Konjači (the Black Turttle Pub 2) o kojoj sam pisala u martu ove godine, našli smo novo mesto za opuštanje.




Brat Če radionica +


Pored poznatog "Brat Fidel" radionice/kafića, u ulici Strahinjića Bana otišli smo kod njegovog "brata" na piće.


A kada se siđe niz stepenice unutrašnjost izgleda ovako...


i ono što je specifično za ove "radionice" je ova slika...


koja pokazuje nasuprot ulaza - šank i u delu kod stuba smeštene svakakve društvene igre. Upravo to je ono što odvaja ovo mesto od drugih.

U našoj prvoj poseti dok smo ispijali narudžbine, o kojima će biti više reči kasnije, gledali smo kako skoro za svakim stolom se igra neka društvena igra. Gledali smo zbunjeno u njih pitajući se odakle im karte, ne ljuti se čoveče, pecaljka i ostale igre... Posle smo videli da jedna devojka baš pred odlazak vraća karte na pomenuti šank. 


Pićovnik, kako ga oni nazivaju ima dobar izbor pića, ne znam koliko se ovde vidi, i za svako imaju duhovito objašnjenje. 

Na primer, Somersby - sokić od koga se zapliće jezik; Guarana - nema glupu reklamu ali daje krila; Topla čokolada - da se zagreješ, uživaš, ugojiš; Džin - prepotentno ime za vrstu vatrene vode... (Toliko sam uspela da pročitam sa sopstvene fotografije :) ) ali nema jedno. Pod cenom koka kole stoji smajli i lepo objašnjenje zašto je ne služe. u zamenu za to, imaju Koktu. Nisam fan zamena... Svi koji me lično poznaju, znaju koliko mi teško pada pijenje ili probanje bilo čega drugog. Ali... porbala sam toplu čokoladu i od nje se više ne odvajam. Priznajem da mi malo fali kola, ali da se preživeti. :)




 Na poleđini pićovnika stoji i objašnjenje šta su oni, gde se nalaze, da ih (radionica) ima više u gradu i jedna jako zanimljiva podela. Šta podržavaju a šta ne podržavaju...



Stvarno sam se trudila da jasno fotografišem ali pićovnici na stolovima su zamrljani i zaprljani te je dobra fotografija bez blica pri zagušenom osvetljenju kakvo vlada u Brat Če uglavnom nemoguća.
Pokušaću da vam "prevedem" neke stavke. Stvarno je zanimljivo...

Podržavaju: 
- domaće proizvode
- devojke sa malim grudima
- upotrebu izvolte, hvala, prijatno i sl.
- pevušenje na ulici, u autobusu...
- upotrebu ćirilice
- ujedinjenje proletera svih zemalja
- kafane sa dobrim ćevapima, zidarskim pivom i kariranim stolnjacima
- musave klinčiće svih boja i stepena uhranjenosti
Ne podržavaju:
- velike kompanije koje daju milione na reklamiranje svojih treš proizvoda i ... 0din, evra, funti, dolara na društveno korisne akicje
- ćosave muškarce i brkate dame
- bahate vozače
- globalizaciju i nacifikaciju
- pse čiji vlasnici... po trotoarima
- korišćenje plastičnih kesa
- nelojalnu konkurenciju
- prepisivanje na ispitu


A sada malo enterijera...



Pravo mesto za druženje. Zar nije bolje da se okupi neka ekipica iz kraja, škole, fakulteta, posla, ili nasumično odabrana i da se uživo druži umesto da sedi svako za svojim računarom i igra neku online igricu? Sve više "društvene" mreže vuku u nedruštvenu atmosferu. Otuđuju nas i stvaraju iluziju da nam je u kući bolje. Zar je da preko neta saznate da je napolju hladno, pada kiša, sunce prži, sneg da veje pitam ja vas...? Ovime se stvara lažna udobnost sopstvenog doma iz koga sve više ne želimo da izađemo. Smišljamo lažne izgovore kada prijatelji zovu na "kafu do grada".... Zar nevidite da to ne valja?



Ja sam rešila da ne dopustim da mi se to dogodi! Kao što slika pokazuje, otišli smo još nekoliko puta u radionicu i zabaljali se, smejali se, igrali se... Društvene igre nisu nešto što se prerasta... to nisu ni gumene igračke, ni plišane, ni male boginje, ni bebi kaše... One traju dok ima društva koje bi ga igralo!

Dragi moji, svi vi koji čitate ovo, želim da vam život bude lep ali i zdrav. Ovime ne mislim na vaše zdravstveno stanje, već na stanje vaše svesti. Da ne podlegnete otuđivanju, asocijalnosti i strahovima koji se skupljaju tu... Izađite i družite se!

Nije nužno davati pare za pića u kafićima. Nađite u kući neki stari špil karata, monopol, ne ljuti se čoveče, riziko, memorije, pecaljku s malim ribicama na magnete, i bilo šta drugo za igru i pozovite svoje prijatelje na kafu u vašem domu ili idite kod drugih... 

Nisu i ne trebaju biti pare uvek problem i prepreka za život. Snalažljivi smo zato što smo ljudi, pa možemo to i iskoristiti nekada u prave svrhe...

2 Comments

  1. http://www.youtube.com/watch?v=GxtwzU0-wPM&feature=endscreen


    o7

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pravi dodatak ove priče ili čak njena podloga. :) Hvala Alex :)

      Delete