Odraz


Coco Chanel - imperija sa svojih 10 prstiju
Kao i svako jutro ustala je rano i spremala se za posao koji nije volela. Oblačila je haljinu pravljenu za široke narodne mase. Ispijala je instant kafu da se brzo trgne iz snova i vrati u surovu realnost koju nije volela.

To jutro je ipak počelo da se razlikuje od drugih kada se pri izlasku iz kuće pogledala u ogledalo. U njemu nije videla svoj odraz već neku propalu ženu u kasnim četrdesetim koja nije imala nikoga. U prvi mah, instiktivno, je počela tražiti novčanik po tašni ali je zastala da osmotri bolje. Prepoznavši sebe osećala se osramoćeno što je pokušala svom odrazu dati novac kao poslednjem beskućniku koga sažaljevaju prolaznici. Stajala je još neko vreme pred svojim odrazom u neverici. Skinula je odlučno tašnu, odložila kaput, skinula haljinu i bacila je na stolicu. Iz ormana je na tu gomilu dodala ostalu univerzalnu garderobu i počela prepravljati u unikate. Prekrojavala je haljine osećajući  da konačno oblikuje svoj život, koji joj se činio sasvim običnim i univerzalnim, u ono što se njoj sviđa. 

Maja Urošević

Iz mog opusa objavljenih priča. Nastala 2009. godine i objavljena je među u najkraćim pričama iz 2010.godine u knjizi “Najkraće priče 2010” (“Alma”, 2011). Celu zbirku možete download-ovati u pdf-u sa sledećeg linka: 

ili kupiti preko njihove online stranice. 

(Za detaljnija uputstva čitalac se upućuje na sajt izdavačke kuće "Alma")
Nadam se da će vas navesti na razmišljanje...

0 Comments