Opstanak - gde je kraj toj borbi?


Biti snažna žena – šta to danas znači? Opstati u današnjici i ne biti zgažen. 

Borba za opstanak, borba za život i preživljavanje. To ne zvuči moderno. Izgleda da smo zadržali jednu stvar od nastanka. To je u našim genima.
Svest – Takođe je svi posedujemo od davnina. Ona se nalazi na suprotnom tasu naše životne vage od opstanka. Mi, ljudi, smo samo jedna vrsta životinja i to stalno zaboravljamo. Mesožderi smo tačnije, i pripadamo globalnom lancu ishrane. Mislimo da ako smo izumeli moćno oružije, koje i danas nadograđujemo, da smo stigli na vrh lanca, ali grešimo. I ljudi bivaju ubijeni iz čistog životinjskog poriva opstanka. Njih ubijaju drugi pripadnici iste vrste životinja, drugi ljudi.
Zvuči li vam ovo loše? Ozbiljno? Krvoločno? To smo mi. Neki više, neki manje. Neki su spremni na sve ili ništa, dok drugi gube bitke i mire se sa time. Postajemo oholi, ostajemo oholi. Brzo se zasitimo tog stanja i onda postajemo zli. Svakog jutra sebi postavljamo više ciljeve i jurimo ka njima, ne prezajući ni od čega. 

Kada bi zastali i upitali sebe: Dokle? Šta je glavni cilj kome težimo? Odgovor bi izostao...

2 Comments

  1. Nisam siguran da je svest na suprotnoj strani vage od opstanka. Naprotiv, izgleda mi kao da je ona jedno od najkorisnijih sredstava za opstanak.

    ReplyDelete
  2. Postujem tvoje misljenje, ali mislim da glad i moc su na strani opstanka, a svest nas drzi da ne poludimo i uradimo nesto lose drugome ili sebi radi opstanka.
    Misljenja se, naravno, razlikuju i zahvalna sam ti na iznesenom. :)

    ReplyDelete