Stigao je Enterprise NX-01!

Neki od vas znaju za Zvezdane Staze, neki od vas će ih mešati sa Ratovima i Klonovima, a neki neće imati pojma o čemu ja sada pišem (nisam ni ja do skora)...  Ukratko ću da objasnim. Postoje tri sage: Zvezdani Ratovi (Star Wars), Zvezdane Staze (Star Trek) i Klonovi (Star Clones). Više objašnjenja u nekom sledećem postu kada i ja dobijem više informacija :)
Jedna meni izuzetno draga osoba je za rođendan poželela da dobije maketu iz sage Staza, Enterprise. Odlučila sam da mu ispunim želju i nabavim dotičnu. Nisam imala pojma da se to kod nas ne može nabaviti, pa čak ni u susednoj nam HR. Možda bi moglo i da se naruči u prodavnicama ali veliki proizvođači kod čijih sam uvoznika bila ne prave te makete, već samo iz sage Ratova (neki su me ubeđivali da je to isto?! umalo da im poverujem i kupim.), tako da se bilo kakve porudžbine ne odnose na ove male proizvođače koji prave sve od fantastike.
Počela sam da istražujem po netu i saznala da i među malim proizvođačima postoje rangiranja. Odlučila sam se za drugog na rang listi koji je bio ponuđen na samom Star Trek oficijalnom sajtu, Polar Lights. Neću detaljisati sada o njima.
Pročitavši iskustva raznih ljudi, naučila sam da razlikujem Enteprise-ove (a ima ih dosta...) i da procenim šta valja a šta ne.
Ako ste dobili ideju da i sami prošetate netom i kupite nešto od maketa, moj savet je da to uradite sa US tržišta jer je $ znatno niži od evra, dok većina engleskih sajtova (UK) ne isporučuje za Srbiju, a i funta je viša od evra. Ovo treba imati na umu dok razgledate jer je tada sve "jeftino" izgleda. Kada sam rešila, konačno, da  ću kupiti NX-01, poslala sam im (oficijalnoj star trek prodavnici) mail da mi detaljno objasne kako će ići postupak kupovine i stizanja do mene. Vrlo brzo su mi izašli u susret. Nisu imali šta pametno da mi kažu što već nisam pročitala na njihovom sajtu, ali su, naravno, napisali da ako mi ustreba neka informacija im se slobodno ponovo obratim. Da ne dužim mnogo, čekirala sam maketu, označila da se radi o internacionalnoj kupovini/ pošiljci i dala svoje podatke. Tada još nisam znala da li da označavam kao gift ili ne (i za šta to služi), tako da nisam. Poštarina iz US do nas me izašla skoro 13$. Ova suma je uračunata u konačni obračun. Na mail mi je stiglo da su primili moju porudžbinu (12. oktobar 2011.). Dva dana potom mi je stiglo da su mi poslali porudžbinu (14.10.2011.), mada nisam znala da je trebalo da im tražim (označim i doplatim) poštanski broj preko koga bih mogla da pratim kuda ide moja pošiljka, tako da sam od 14-tog do danas/juče sedela skrštenih ruku i čekala strpljivo da mi dođe čika poštar.
Juče (08. novembar 2011.) poštar je ostavio cedulju da odem u naznačenu poštu u periodu od 18-19h i podignem paket koji neće ni pokušavati da mi isporuče, ili da sutradan/danas (09 nov. 2011) odem u drugu naznačenu poštu i podignem paket od 08-19h u narednih 5 dana bez ikakve doplate. Otišla sam jutros i u pošti su mi tražili dodatnih 66dinara da bih podigla poštu koju oni nisu hteli ni da pokušaju da donestu. Platila sam i odnela paket osobi kojoj je namenjeno.
Zbog uslova u kojima smo otvorili paket (Čitaj: na ulici!) jer "znatiželja je jaka u nama" morala sam napraviti prve fotografije mobilnim telefonom, čim smo seli u kafe, pre nego što se otarasimo nepotrebnih stvari i kesa/kutija. Sada ću ih postaviti ovde da vidite šta sve ide u kutiju. Ono čega možda nema na slikama su vazdušne kese u koju je glavna kutija bila umotana i stavljena u poštanski paket.
U nekom sledećem postu ću postaviti bolje fotke i bolji tekst. Ovo je prvo "hvalisanje" jer smo oboje vrlo uzbuđeni... :)
Transport ju je ugnjetao, mi smosamo skinuli PTT traku

Famozni Enterprise NX-01 1:1000 Polar Lights 9" long
Famozna kutija


Pakla cigareta kao parametar kolika je kutija

ceo sadržaj kutije

Sam tanjir u poređenju sa paklom cigareta

Ovo je sve od dekala

Uputstvo sa jedne strane

Druga strana i pozicioniranje dekala
Detaljnije uputstvo ovog Enterprise-a može se preuzeti odavde