Dvorac Fantast ili dvorac Bogdana Dunđerskog

2018. godina je neverovatna i donela nam je dosta novih lepih stvari. Ove nedelje odlučili smo da napravimo dvodnevni izlet na Palić. Ono što nismo očekivali jeste da sve ovo posetimo. Podeliću postove na tri dela kako bi mogla da se svakom mestu posvetim cela. Za početak vodim vas u, kako kažu, najlepši dvorac u Vojvodini - Fantast. Ali da počnem od početka...

Foto: Maja Mladenović - Dvorac Fantast
Uvod
Davno sam imala kao obaveznu lektiru „Hazarski rečnik“ od Milorada Pavića. Tu je počela neverovatna ljubav prema delu ovog pisca i traženje još i još takvih dela. Kao kada odgledate fenomenalni film u kome glumi neki oooodličan glumac ili glumica (za mene su to na primer Simon Pegg – „svinjče“ kako mu tepamo, Džejson Statam i „bucka“) pa krenete preko imdb da tražite šta je još snimao/snimala da sledeće gledate.
I tako naiđem na zajedničku knjigu Pavića i njegove žene Jasmine Mihajlović. Pročitam u dahu i na nekom sajmu knjiga kupim njenu knjigu „Putna kolekcija“. Tada sam se zaljubila u mitove o dvorcima Vojvodine i ljubavne priče Dunđerskih (Bogdan Dunđerski – dvorac Fantast i Lenka Dunđerski – Santa Marija...).


Mini instrukcije za put
Ako se zaputite ka dvorcu Fantast, ne dozvolite da vas navodi neka aplikacija, jer je za nju najbolji put onaj koji zapravo nije za automobile već za traktore. Put kojim se ređe ide. Put koji ne vidi gugl. Put za koji ni putari ne znaju da postoji, sudeći po viđenom i po osećaju koji smo preživljavali nekih pola sata koliko nam je trebalo da pređemo 8km uzanog puta sa ogromnim rupama, nedostatak asfalta, izdignuća i kojekakvih drugih prepreka. Ovo možete izbeći ako se zaputite od Bečeja ka Bačkoj Topoli magistralnim putem i skrenete levo baš kod velike table (koja je zapravo znak za skretanje ka ovoj destinaciji).
Mada plus strana ovog puta je prelepa priroda okolo... Imate priliku kao suvozač da je vidite dok se vozač nervira jer pokušava automobilom da pređe prepreke kao preko jaja.

Ergela sa strane puta - foto: Maja Mladenovic
Kompleks Fantast
Prvo na šta smo mi naišli je ergela. Ako idete pravim putem prvo ćete naići na kapiju placa. Mi smo videli konje, moje omiljene životinje - moju bucket list stavku (jahanje konja). Stali smo da fotkamo i videli u daljini bele kule dvorca. Laknulo nam je što „nije daleko“.
Kompleks pored ergele, kako kažu to je najveća ergela u zemlji, ima dvorac sa četiri bele kule, restoran i smeštaj u sklopu dvorca, jezero (koje ili nismo našli ili je ovaj bazen bez vode), kapelu, park i mali kaštel. Imaju i igralište za decu i dva teniska terena. Bar ovo stoji na njihovom zvaničnom sajtu. Na žalost, nismo isčitali sve pre odlaska tako da nismo znali da na recepciji možete zatražiti stručnog vodiča da vas provede kroz ceo kompleks.
Na mojim slikama ćete videti konje, ulaz u ergelu, glavni putokaz, dvorac spolja, ulaz u kapelu, park, bazen ispred dvorca.
Imate i mogućnost kupovine suvenira.


Momenat za istoriju i romansu
Ono što se svi slažu jeste da je dvorac nastao po inspiraciji vlasnika parcele Bogdana Dunđerskog, pravljen u više etapa i završen 1925. godine, a da je ime „Fantast“ dobio po njegovom najboljem konju.
Legenda kaže da se Bogdan, vojvođanski veleposednik iz najbogatije porodice zaljubio u Maru, ženu vlastodržačevog kovača. Marinom suprugu je nadomestio gubitak zemljom i novcem. Nikada je nije oženio ali mu je bila životna saputnica do smrti. Volela bih da sam mogla da nađem negde celu ljubavnu priču.

Informacije o ovom zdanju su različite ali sve pričaju o velikoj ljubavi Bogdana Dunđeskog prema Mari. Bogdan ju je ovekovečio i sačuvao za budućnost zahtevom da se njen lik naslika umesto lika Bogorodice u kapeli u kojoj je kasnije i sahranjen. Kapela se nalazi uz dvorac i posvećena je svetom Đorđu. Oslikao ju je veliki Uroš Predić, prijatelj Bogdana Dunđerskog.
Zdanje je od izvorne lepote i bogatstva uspelo da sačuva samo gole zidove dvorca koji su po legendi uništeni zajedno sa podovima jer je neko pustio ovce u dvorac kada su već sve odneli. I kapelu u izvornoj lepoti ikona koje je krase, kako pišu drugi sajtovi, a ja im verujem. U vreme drugog svetskog rata, svo bogatstvo, odnosno ono što je moglo da se odnese, je nestalo a lepotu kapele i njeno postojanje je sa mukom spasio Moša Pijada po specijalnoj molbi Uroša Predića.

Lični utisci
Neverovatno. Treba doći i videti svojim očima. Obucite nešto lepo i napravite fenomenlane fotografije koje možete izraditi i okačiti na zid, jer ove uspomene vredi zabeležiti i stalno im se vraćati. Ponesite i nešto u šta ćete se presvući kasnije kako biste mogli da ostatak dana uživate u prirodi, ergeli i ostalim lepotama ovog zdanja.





0 Comments