Ako je zima, nije lav!

 

Hajd' napolje momak ko je,
Tamo veje beli sneg,
Vidis onde navej'o je
Čitav bedem, čitav breg.
Zima, zima - e, pa šta je,
Ako je zima, nije lav!
Zima, zima - pa neka je,
Ne boji se ko je zdrav!
A šta može zima meni,
Šta mi može, šta mi sme?
Nek mi nosić pocrveni,
Eto to je, to je sve!
Zima, zima - e, pa šta je,
Ako je zima, nije lav!
Zima, zima - pa neka je,
Ne boji se ko je zdrav!

Jovan Jovanović Zmaj


 Kako svi imaju nešto da kažu/napišu o temi sneg ne bih da vi, dragi moji čitaoci, ostanete uskraćeni za moje mišljenje.
Da li vam je ikada palo na pamet da ova zima nije nimalo drugačija od neke prethodne? Možda je hladnija i ima više snega od prošle (mada ako nađete slike od prošle godine videćete da je i tada bila neka "situacija") ali zasigurno ovo nije neobično, jedinstveno i zastrašujuće, a pogotovo nije iznenada, ali je uspela i pored najave meterologa da nas "iznenadi". Pa u februaru smo ljudi, pobogu!

Dakle, ako ste spremni za dalje, ja bih nastavila...

Da li vam je ikada palo na pamet da datum svog rođenja vratite za 9 meseci i vidite kada ste napravljeni? Dosta ljudi, složićete se, je rođeno u septembru i oktobru... devet meseci ranije... oh, zima! Sneg! Hladnoća! Idealno vreme za zbližavanje, još od davnina, a mi toliko kukamo.

Ako se osećate depresivno i ne znate šta sa sobom. Sa medija vas plaše niskim temperaturama kao i kolapsom gradskog prevoza, neprohodnosti ulica, u opticaju imate nekoliko rešenja.

I: Ostanite kući, zamotajte se u jorgan i na sav glas kukajte uz neprestalno menjanje kanala na televizoru da vidite gde je gore i hladnije... Ovo neće pomoći, niti vas odvesti bilo kuda, ali ćete na kraju upravo to uraditi, iako sad odmahujete glavom.

II: Uzmite lopatu i pravac u "čeljusti zimske nemani". Fizički ćete se umoriti, ali kada uđete u kuću i popijete vruć napitak (mleko, čaj ili čokoladu) osećaćete se sveže, raspoloženo i umorno. Sama akcija dobrovoljnog čišćenja snega će pokrenuti u vama želju da još nešto uradite, da iza vas još nešto bude "očišćeno".

III: Izvedite neko dete na sneg (svoje, rodbinsko ili komšijsko), slušajte šta ono želi da radi i ne opirite se. Prepustite se dečijim željama i mašti. U tome su ona bolja od nas. Kada se igra završi, uđete u toplinu svoga doma, ugrejete se toplim napitkom, osećaćete se umorno i prezadovoljno. Na jedan dan ste uspeli da budete srećni kao što ste bili u detinjstvu i zaboravili na svakodnevne brige. To će vam kasnije pomoći da "sveže" sagledate probleme i rešite ih. Nove ideje dolaze iz novih iskustava.

IV: (Za zaposlene koji moraju na posao) Izađite na sneg i prošetajte do posla (ako je fizički moguće), mislite na sneg i kako u njemu ostaju vaši tragovi. Mislite na svež, planinski (mogu ga tako nazvati zbog niskih temperatura koje haraju gradom) vazduh koji vas štipa za lice. Od smetova zamislite da su brežuljci koje morate zaobići. Opustite misli i prepustite se mašti. Dok ste napolju, budite na planini ili bar predložite svom mozgu da vas "pošalje" tamo. Kada budete stigli na posao bićete sveži, dok vam prvi kolega ne zakuka kako je sat vremena čekao autobus na hladnoći za četiri stanice. Ignorišite ga širokim osmehom i "bacite" se na posao.  
Zadržite vedrinu koliko god je moguće jer tada nećete osetiti zimu, težinu posla, umor od sedenja, stres. Od kukanja dobijate samo još više razloga da se zgrčite i kukate.

Volim vas sve, odoh da čistim sneg...

0 Comments