Dragi moji čitaoci zavejani novim snegom. Nadam se da
ste vredni i radni, makar bili kući. Ovom prilikom ću se nadovezati na moj
prethodni post (veoma korisno ako niste da ga sada pročitate). Uz topli napitak
gricnite čajni keks i opustite te napete mišiće. Za ove hladne dane predlažem
da to bude crno beli keks ili možda vanilice ili neki drugi suvi keks/kolač
koji mislite da će oduševiti vas i vaše ukućane. I ne, ne obraćam se samo
ženskom delu čitališta. Verujem da i muško može da nešto „zbrćka“ u kuhinji. Na primer koh.
Ako ne znate kako, pitajte i postavljam recept.
Crno-beli keks
Potrebno:
100gr margarina
120gr kristal šećera
Malo ruma
5 supenih kašika hladnog mleka
1 kesica vanilin šećera
300gr brašna
2 kafene kašike praška za pecivo
1 supena kašika kakaa
Malo cimeta
Priprema:
U dublju posudu staviti 100gr. margarina i 120gr. šećera.
Mutiti mikserom dok se ne sjedini. Dodati malo ruma, 4 supene kašike hladnog mleka, kesicu vanilin šećera i sve umutiti.
Novonastaloj masi dodati 300gr. brašna i 2 kafene kašike praška za pecivo. Kada
se svi sastojci sjedine mikserom, počinje mešanje rukom dok se ne dobije
sjedinjeno testo, što može biti jaaako dugo (budite što uporniji). Ukoliko
osetite da nećete nikada uspeti, dodajte malo
mleka i nastavite da mešate.
Podeliti testo
na dva dela. U jedan deo umešati 1 supenu
kašiku mleka, 1 supenu kašiku kakaa i malo cimeta. Od svega toga napravite
različite oblike. U već ugrejanu rernu, peći oko 10min na temperaturi 225250°C
(dok ne promeni boju) . Peče se u plehu na papiru za pečenje.
Ovo će ispasti
mala smesa i malo keksa, ali ako vam se svidi, uvek možete duplirati, ali zbog
jaaako dugog mešanja rukom bolje je praviti jednu turu bele a drugu turu crne i
zasebno ih mešati.
Uživajte!
0 Comments