Četiri vinska pravila

Za nedeljni odmor da nešto novo i naučimo, o vinima... Četiri zlatna vinska pravila koja su laka da se zapamte :)

Kompanija Riedel, najznačajniji proizvođač vinskih čaša i opreme na svetu, predlaže četiri jednostavna pravila uz čiju pomoć možete oživeti svoj vinski život i učiniti ga uzbudljivijim. I ne samo vinski...


1. Pijte isključivo u društvu prijatelja.
Naravno, ako su to poslovni saradnici prema kojima ne gajite specijalne simpatije i sastanak je poslovne prirode, onda je kafa bolji izbor od vina. Vino je možda jedino piće koje se nikad ne pije iz flaše. Takođe je nešto što poželite da delite sa prijateljima. Ono prosto ima drugačiji i bolji ukus kad ga konzumirate u društvu. „Kad imam izuteno vredno ili zanimljivo vino kod kuće, nikada ga ne otvaram dok sam sam" – jasan je Kornel Dura.

2. Uvek pijte vino na pravoj temperaturi!
Nikada, kod kuće ili u restoranu ne prihvatajte crveno, belo, roze, nijedno vino ukoliko nije ohlađeno! Sobna temperatura može da varira. Nije ista u Helsinkiju i Rio de Žaneiru. I nijedna nije dobra za vino. Uvek ga rashladite. To mu daje svežinu i voćnost.

  3. Kupite vrlo, vrlo, vrlo skup Riedel dekanter.
Bez šale. Uzmite najobičniji bokal za vodu, isecite vrh plastične flaše kako bi je koristili kao levak preko koga ćete vino iz boce preliti u bokal. Napravite taj vremenski pomak od otvaranja do sipanja u čašu, videćete, vino dobija potpuno nove karakteristike. Bolje! Dekantiranje je jednostavno pre pola veka korišćeno da bi se odstranio talog koji se skuplja na dnu boce. Danas je situacija drugačija. Od ukupne količine vina proizvedene na svetu, prema tvrdnji Dura najveći procenat se konzumira u roku od 72 časa nakon flaširanja. Ono prosto ne stigne da se pripremi za uživanje, nije mu dato vremena. Mlado vino je puno ugljen dioksida i boravkom u dekanteru omogućava mu se veštačko disanje, ublažavanje tanina i pojačava mu se ukus. Zaista, vino treba da prodiše!

4. Obratite pažnju na čašu iz koje pijete vino!
Zašto?
Kompanija Riedel se vodi osnovnom filozofijom da je za pravilno uživanje u vinu neophodno imati i pravu čašu. Što u ovom slučaju nije nimalo jednostavno. Zašto? Zato što ova firma sa tri veka tradicije koja se prenosi jedanaest generacija sa kolena na koleno, shodno decenijskim istraživanjima u ovoj oblasti definitvo zaključuje da svaka sorta vina mora imati specifičan oblik posude iz koje se konzumira. Znači: jedna čaša za jednu sortu!

Nadam se da ćete se pridržavati nekih pravila. :) Ja sam rešena da ovo četvrto zanemarim. Vodim se ubeđenjem da postoje čase za belo i čaše za crno vino. Desertna vina kao i roze sipam po sopstvenom trenutnom osećaju.
Mudrosti koje ste pročitali sam našla na sajtu www.vino.rs

Uživajte u ostatku dana :)

0 Comments