Za nedeljni odmor da nešto novo i naučimo, o vinima... Četiri zlatna vinska pravila koja su laka da se zapamte :)
Kompanija Riedel, najznačajniji proizvođač vinskih čaša i opreme na
svetu, predlaže četiri jednostavna pravila uz čiju pomoć možete oživeti
svoj vinski život i učiniti ga uzbudljivijim. I ne samo vinski...
1. Pijte isključivo u društvu prijatelja.
Naravno,
ako su to poslovni saradnici prema kojima ne gajite specijalne
simpatije i sastanak je poslovne prirode, onda je kafa bolji izbor od
vina. Vino je možda jedino piće koje se nikad ne pije iz flaše. Takođe
je nešto što poželite da delite sa prijateljima. Ono prosto ima
drugačiji i bolji ukus kad ga konzumirate u društvu. „Kad imam izuteno
vredno ili zanimljivo vino kod kuće, nikada ga ne otvaram dok sam sam" –
jasan je Kornel Dura.
2. Uvek pijte vino na pravoj temperaturi!
Nikada,
kod kuće ili u restoranu ne prihvatajte crveno, belo, roze, nijedno
vino ukoliko nije ohlađeno! Sobna temperatura može da varira. Nije ista u
Helsinkiju i Rio de Žaneiru. I nijedna nije dobra za vino. Uvek ga
rashladite. To mu daje svežinu i voćnost.
3. Kupite vrlo, vrlo, vrlo skup Riedel dekanter.
Bez
šale. Uzmite najobičniji bokal za vodu, isecite vrh plastične flaše kako
bi je koristili kao levak preko koga ćete vino iz boce preliti u bokal.
Napravite taj vremenski pomak od otvaranja do sipanja u čašu, videćete,
vino dobija potpuno nove karakteristike. Bolje! Dekantiranje je
jednostavno pre pola veka korišćeno da bi se odstranio talog koji se
skuplja na dnu boce. Danas je situacija drugačija. Od ukupne količine
vina proizvedene na svetu, prema tvrdnji Dura najveći procenat se
konzumira u roku od 72 časa nakon flaširanja. Ono prosto ne stigne da se
pripremi za uživanje, nije mu dato vremena. Mlado vino je puno ugljen
dioksida i boravkom u dekanteru omogućava mu se veštačko disanje,
ublažavanje tanina i pojačava mu se ukus. Zaista, vino treba da prodiše!
4. Obratite pažnju na čašu iz koje pijete vino!
Zašto?
Kompanija Riedel se vodi osnovnom filozofijom da je za pravilno
uživanje u vinu neophodno imati i pravu čašu. Što u ovom slučaju nije
nimalo jednostavno. Zašto? Zato što ova firma sa tri veka tradicije koja
se prenosi jedanaest generacija sa kolena na koleno, shodno decenijskim
istraživanjima u ovoj oblasti definitvo zaključuje da svaka sorta vina
mora imati specifičan oblik posude iz koje se konzumira. Znači: jedna
čaša za jednu sortu!
Nadam se da ćete se pridržavati nekih pravila. :) Ja sam rešena da ovo četvrto zanemarim. Vodim se ubeđenjem da postoje čase za belo i čaše za crno vino. Desertna vina kao i roze sipam po sopstvenom trenutnom osećaju.
Mudrosti koje ste pročitali sam našla na sajtu www.vino.rs
Uživajte u ostatku dana :)
0 Comments